Stedet for de gode oplevelser! - Bedriftsmelding
RSS

Siste innlegg

Er du konflikt kompetent?
Og Efteråret kom med GLÆDE!
En hyllest til hylleblomsten!
Forskjellig - så herlig!
Om å finne tonen...

Kategorier

april/mai
April/mai 2013
Februar 2013
Januar 2013
JIPPI ! August/september 2013
Juni/Juli 2013
Mars 2013
oktober
drevet av

Min blogg

En hyllest til hylleblomsten!

En hyllest til Hylden!
 
   
Sommeren kom med et brak til Den Gamle Præstegård i Ugilt her i Danmark. Det har derfor vært en utrolig flott tid her med masser av blomster og enormt med frukt! Kirsebær, moreller, rips, stikkelsbær, bringebær, jordbær. Bare for å nevne noe av det man kan meske seg med her på gården for tiden.
Men det er den herlige hyldeblomsten jeg skal gi litt oppmerksomhet nå, for det er det bare uante mengder av her. Alminnelig hyld som på latin heter Sambucus nigra, er den hylden som gir sort bær (derav navnet nigra). I tidligere tider het det seg at gudinnen Frøya (også kjent som Hyldemor) bodde i hyldeblomsten. Dette er en busk som kan bli opptil 8 meter høy og er en gammel legeplante. Og som «gammel» naturmedisiner er jeg jo spesielt interessert i plantenes medisinske virkning. Avkok av blomstene skal virke feberstillende og svettedrivende som kanskje kan være godt i denne sommervarmen. Det er derfor jeg har laget en forfriskende hyldeblomst saft her på gården i sommer, som serveres venner, gjester og tilfeldig forbipasserende som ønsker å ta turen innom og trenger til en nedkjøling.
Bærene som kommer senere på høsten er fine å bruke til både saft og suppe, og er en liten vitamin boost med masser av A og C vitaminer. Jeg har ikke forsynt meg av alle blomstene så det blir masser av bær også! Så her blir det nok både saft og suppe hvis du kommer innom en tur på høsten.
 
Her får du min oppskrift på:
 
 Præstegårdens hyldeblomst saft anno 2013
 
 
Ca. 80-100 hyldeblomstkvaster
5 økologiske sitroner
2 lime
3 liter vann
3 kg økologisk sukker (oi! Søtt og deilig)
60 gr. Sitronsyre
1 vaniljestang uten frø
 
 
Fjern så mye som mulig av stilken. Legg blomstene i en stor bolle eller en liten bøtte.
Kok opp vann og hell i det økologiske sukkeret og sitronsyren. Legg så i vaniljestangen i den kokende sukkerlaken. Dette røres til sukkeret har løst seg helt opp. La sukkerlaken avkjøles litt før den helles over hyldeblomstene.
Vask og skjær opp sitroner og lime i skiver og legg det sammen med hyldeblomstene. Rør forsiktig slik at alt blander seg godt.
Dekk til med lokke e.l og sett blandingen kaldt i 4 dager. Rør i hyldeblomst blandingen med kjærlig hånd en gang til to ganger om dagen.
Her på gården fikk blandingen stå nede i vin/øl kjelleren inne i bryggerset. Den 4. dagen siles det hele over på plastflasker som fryses (husk å ikke fyll flaskene helt opp). Da kan de tas opp og tines ved behov. Fyll de da på en fin flaske, og vips kan dette også bli en hyggelig gave!
Etter tining er holdbarheten ca 1-2 uker i kjøreskap.  Blandes med vann (eller musserende vin) 1:5.
 
 
Lykke til!
 

0 Kommentarer på En hyllest til hylleblomsten!:

Kommentarer RSS

Legg til kommentar

Navn:
E-postadresse: (Obligatorisk)
Hjemmeside:
Kommentar:
Gjør teksten større, fet, kursivert og mye mer med HTML-kode. Vi viser deg hvordan.
Post Comment